Videomateriaalin tuottaminen
Sisältö
Ruututallenne
Kuvaruutukaappausvideolla voi tallentaa tietokoneen näyttöä, ääntä ja videokuvaa. Tähän tarkoitukseen HAMKissa on käytössä seuraavia työkaluja:
- ScreenPal (ent. ScreenCast-O-Matic)
- PPT-tallenne
- Kaltura
- OBS
Lisätietoja ruutukaappauksesta ja kaappaustyökalujen erilaisista toiminnoista “Näin teet ruutukaappausvideon” -ohjeessa.
Lightboard-tallenne
Opettaja voi hyödyntää Lightboardia läpinäkyvänä liitutauluna. Videolla näkyy tummaa taustaa vasten opettaja ilmeineen ja eleineen, lasiseen liitutauluun kirjoitettu tai piirretty sisältö. Myös opettajan puhe tallennetaan. Voit tutustua muotoilun yliopettaja Pirjo Seddikin ensimmäiseen Lightboard-videoon.
Lisätietoja Lightboardin käyttämisestä “Näin käytät Lightboardia videoiden tuottamiseen” -ohjeessa.
Videon kuvaaminen
Videoita voi kuvata mobiililaitteilla, videokameralla tai kameralla. Tämän tyyppiset videot voivat olla esimerkiksi ohjevideoita, esittelyvideoita tai lyhyitä tietoiskuja.
Lisätietoja videon kuvaamisesta videointiohjeessa.
Vinkkejä opetus/oppimistapahtuman tallentamiseen
Voit taltioida opetus- ja oppimistapahtumia eri tavoilla.
- Voit tuottaa videon lähiopetustilanteesta, jossa esimerkiksi opetetaan jokin tietty menetelmä, kuten verenpaineen mittaus hoitotyössä
- Voit tallentaa toimintaa verkkosessiossa
Ennen tallentamista mieti, mikä on tulevan tallenteen elinkaari. Voiko videota hyödyntää oppimisen tukena myös jatkossa, vai onko se esimerkiksi lyhytaikaiseen säilyttämiseen tarkoitettu tallenne? Vuoden 2019 aikana voimaan astunut saavutettavuusdirektiivi velvoittaa tekstittämään videot 14 vuorokauden sisällä julkaisusta.
Lisätietoja verkkosession tallentamisesta digipedaohjeessa Zoom-istunnon tallentaminen ja jakaminen.
Muita verkkosessiota, kuten ohjausta, palavereita ja webinaareja on mahdollista tallentaa Teams-palvelulla.