
Sujuvasti saavutettavaksi -viikkovinkit
Sisältö
Materiaalien saavutettavuus on ajankohtainen asia sekä uudistuneen lainsäädännön että moninaistuvan opiskelija- ja kumppaniverkoston näkökulmista. Saavutettavuusvaatimukset edellyttävät, että julkisten verkkopalvelujen sisältö täyttää tietyt kriteerit ja samat vaatimukset yhdessä yhdenvertaisuuslainsäädännön kanssa koskettavat myös ammattikorkeakoulujen oppimateriaaleja.
Oppimateriaalien laadintaan on siis hyvä ottaa mukaan uusia rutiineja, joiden kautta materiaalit täyttävät saavutettavuusvaatimukset heti tuoreeltaan, eivätkä vaadi lisämuokkauksia enää myöhemmin.
Tälle sivulle kootaan HAMKn Sujuvasti saavutettavaksi -viikkovinkit, joita julkaistaan joka toinen viikko koko kevään 2021 ajan. Tervetuloa mukaan seuraamaan päivittyvää sivua!
Vinkki 1: Ole sinäkin tyylitaituri!
Asiakirjan tyylin perusasettelut muodostavat sen saavutettavuuden kivijalan. Tyylien käytöllä varmistat, että ruudunlukijaa käyttävät henkilöt voivat navigoida aineistossa sujuvasti. Kun käytät tyylejä, dokumentin keskeisin asiasisältö on helppo havaita ja tyylin asetusta muuttamalla, voit helposti muokata kaikki samaa tyyliä sisältävät kohdat nopeasti.
Wordissa on käytettävissä valmiit otsikkotyylit, joita tulee käyttää johdonmukaisesti seuraavaan tapaan:


PowerPoint -esityksissä valmiit mallit sisältävät valitun tyylin mukaiset asettelut eli valitessasi saavutettavan mallin, on sen tyyli valmiiksi oikeanlainen. HAMKin saavutettavat mallit löydät ContentCanista (edellyttää kirjautumisen).

Sisällön jäsentämisen johdonmukainen tyyli muodostuu puolestaan johdonmukaisesta luettelojen käytöstä joko numeroituna tai ilman.

Tarkistetaan siis jokainen tällä viikolla tyylit kuntoon!
Vinkki 2: Fiinisti fonteilla – tällä viikolla tarkistetaan kirjaintyypit ja -koot!
Saavutettavuuden näkökulmasta sisällön ymmärrettävyyteen vaikuttavat tekstin kirjaintyyppi ja sen koko. Arkikielessä puhumme näistä usein fontteina. Vaihtoehtoja on tarjolla paljon ja siksi saavutettavia fontteja on vaikea nimetä. Helpompaa on siis opetella tunnistaa saavutettavat fontit ja miettiä kirjasimen koko esitystavan tai -tilanteen mukaan.
Saavutettavan fontin tunnistaa suorista linjoista (päätteettömät fontit), selvästi erottuvista pienistä ja isoista kirjaimista sekä koukeroiden ja paksunnosten puuttumisesta. Kirjaimilla ja numeroilla on myös selvä väli toisiinsa nähden. Kirjaimen koko vaihtelee myös eri fonteissa melko paljon – alla olevan kuvan kaikki fontit ovat kokoa 28.

Tekstin korostamiseen on suositeltavaa käyttää lihavointia, mutta kursivoitua tekstiä tulisi välttää, samoin kuin värillistä tekstiä TAI PELKKIÄ KAPITEELEJA SISÄLTÄVÄÄ KIRJOITUSTA.
Fonttikoko kannattaa valita käyttötilanteen mukaan, sillä tekstin lukeminen paperilta, näytöltä tai auditorion seinältä ovat aivan eri juttuja. Esimerkiksi paperille kirjoitetun Word-asiakirjan tekstin tulisi olla vähintään 11 tai 12 pt, verkkotapaamisten esitysten, kuten PowerPoint, vähintään 20 pt ja auditoriomateriaalien tekstikoon 32 pt.

Jos haluat kokeilla uutta näkökulmaa omiin materiaaleihisi, kokeilepa Web Disability Simulatoria, joka on Chrome-selaimeen asennettava lisäosa. Sen avulla voi simuloida mm. erilaisten näkövammojen, lukivaikeuden, keskittymisvaikeuksien ja hienomotoriikan ongelmien tai liiallisen auringonvalon vaikutusta nettisivujen tarkasteluun. Samalla simulaattorilla voit tarkastella vaikkapa omia OneDriveen tallennettuja PowerPoint -esityksiä.
Vinkki 3: Mikä ihmeen ”Alt-teksti”?
Kuva voi kertoa enemmän kuin tuhat sanaa, niinhän joskus sanotaan. Kuvilla voi havainnollistaa, elävöittää sekä monipuolistaa kerrontaa ja onhan niitä myös kiva katsoa tekstin lomassa. Saavutettavuutta on se, että kuvien sanoman välittyminen turvataan myös henkilöille, jotka käyttävät tekstimateriaalin lukemiseen avustavaa teknologiaa tai eivät voi nähdä kuvaa. Saavutettavuus kuvien kohdalla tarkoittaa sitä, että niille on laadittu sanallinen tekstivastine kertomaan kuvan sisältö. Tätä vastinetta kutsutaan usein ”Alt-tekstiksi”.
Tekstivastine lisätään kuvaan joko Kuvan muotoilu/ Picture Format välilehdeltä kohdasta Vaihtoehtokuvaus/Alt-text tai Tarkista/Review -välilehdeltä, Tarkista helppokäyttöisyys /Check Accessibility -toiminnon avulla.


Helppokäyttöisyyden tarkistus -toiminto ilmoittaa asiakirjan kaikki kohdat, joiden tekninen toteutus tulisi vielä tarkistaa. ”Vaihtoehtoinen teksti puuttuu” -kohdasta (1) näkyvät kaikki ne kuvat, joille ei ole kirjoitettu tekstivastinetta. Hakanuolesta (2) avautuu erillinen sarake, johon vaihtoehtoisen tekstin voi kirjoittaa (3) tai merkitä kuvan koristeelliseksi (4).

Tekstivastineen tulee kertoa kuvan pääsisältö henkilölle, joka ei sitä näe. Viereisen kuvan tekstivastine voisi olla esimerkiksi: ”Tyttö juoksee rannalla ja lennättää värikästä leijaa”. Helppokäyttöisyyden tarkistus -työkalu tarjoaa myös vaihtoehtoa ”Luo kuvaus puolestani”, joka kannattaa arvioida kriittisesti ennen käyttöä. Viereiselle kuvalle ehdotettiin tekstivastinetta: ” Kuva, joka sisältää kohteen taivas, ulko, ranta, vesi”.
Helppokäyttöisyyden tarkistus -toiminto löytyy sekä Word- että PowerPoint- ohjelmista. Power Point-ohjelmassa helppokäyttöisyys-työkalu kiinnittää huomiota myös diojen sisältöjen lukemisjärjestykseen.

Tarkistetaan tällä viikolla kuvien vaihtoehtoiset kuvaukset kuntoon!
Helppokäyttöisyystyökalun käytöstä lisää Saavutettava Word-dokumentti työpajassa 18.32021 tai Saavutettava PowerPoint-työpajoissa 21.4 ja 11.5.2021, joihin voit ilmoittautua vaikka heti – tervetuloa mukaan!