Syventävä lukuohjelma
Sisältö
Syventävä lukuohjelma, englanniksi Immersive Reader, on Microsoft O365 Word-tekstinkäsittely ohjelmaan ja OneNote-muistikirjaan integroitu, tekstiä puheeksi muuttava toiminto. Sama toiminnallisuus voidaan ottaa käyttöön myös Excel-taulukkolaskentaohjelmassa Lue solut -valinnalla. Syventävään lukuohjelmaan on liitetty myös muita tekstin lukemista helpottavia ominaisuuksia, kuten esimerkiksi tekstin pohjavärin valinta sekä rivin kohdistus, josta käytetään myös nimeä luku-viivain. Syventävä lukuohjelma löytyy Wordissa Näytä-välilehden yläreunan valintanauhasta ja OneNotessa puolestaan Oppimistyökalut välilehdeltä (työpöytäohjelmisto).

Word Online- ja OneNote Online -ohjelmissa (verkko-ohjelmat) syventävä lukuohjelma löytyy Näytä-välilehdeltä.
Syventävän lukuohjelman toiminnot Wordissa
Syventävän lukuohjelman toiminnot ovat eri sovelluksissa hyvin samanlaiset, vaikka valikot saattavat olla hieman eri kohdassa sivua tai ulkoasultaan toisistaan poikkeavia.

Palstan leveys -asetuksista voi säädellä tekstirivin leveyttä sivulla. Lyhyemmät rivit auttavat hahmottamaan sisältöä paremmin ja edistävät myös sujuvaa lukemista.
Sivun väri -kohdasta voi vaihtaa sivun pohjavärin, joka ei kuitenkaan muutu itse asiakirjassa, vaan näkyy ainoastaan Syventävässä lukuohjelmassa. Sivun pohjavärin muutoksella lukija voi muokata tekstin ja sivupohjan välistä kontrastieroa, josta on hyötyä mm. eri valaistusolosuhteissa tai jos silmän kyky erotella vierekkäisten pintojen, kuten tekstin ja sivupohjan välistä kontrastieroa on heikentynyt.
Rivin kohdistus -valikosta avautuu luku-viivain, joka peittää osan tekstistä ja jättää näkyville vain halutun määrän rivejä siitä kohtaa, jota luetaan. Kohdistus auttaa lukijaa mm. pysymään kulloinkin luettavalla rivillä, mikä saattaa olla vaikeaa esimerkiksi luki- tai hahmottamisvaikeuksien vuoksi. Myös tarkkaavuuden kohdentaminen luettavaan tekstiin helpottuu, kun tekstistä näkyy vain osa koko sivun näkymän sijaan.

Tekstin välistys -toiminto muuttaa tekstin kirjainvälit leveämmäksi, jolloin peräkkäisten kirjainten ja tarkan kirjainjärjestyksen hahmottaminen on helpompaa. Tämä auttaa mm. vaikeiden sanojen hahmottamisessa ja sen kautta myös niiden kirjoittamisessa.

Tavut -toiminto lisää sanoihin tavuviivat, jakaen sanat tavuihin. Tavutuksen voi yhdistää sekä tavalliseen että enemmän välistettyyn tekstiin. Sanojen tavuttaminen ei sinällään lisää tekstin luettavuutta, mutta esimerkiksi pitkiä sanoja sisältävän tekstin ymmärtämistä voi helpottaa mahdollisuus jakaa sanat pienempiin osiin.
Lue ääneen -painikkeesta avautuu uusi valikko, josta voi
- aloittaa / keskeyttää ääneen lukemistoiminnon (1)
- kelata edellisen / seuravan kappaleen alkuun (2)
- säätää lukunopeuden ja lukijan äänen (3)
- sulkea lukutoiminnon (4)

Lue ääneen -toiminnossa oletuskieli on englanti eli se lukee ääneen englanninkielistä tekstiä ja edellyttää suomen puhepaketin asennusta tietokoneelle, jos halutaan lukea myös suomenkielisiä tekstejä. Suomenkielen puhepaketti on ladattavissa tietokoneelle työpöydän SoftwareCenteristä ilmaiseksi (HAMK-organisaation jäsenet).
Syventävä lukuohjelma OneNote -muistikirjassa
Syventävän lukuohjelman valikko avautuu erilliseen välilehteen OneNote -muistikirjassa. Myös valintapainikkeet ovat hieman erinäköiset ja valintoja on enemmän.

Kirjainsymboli -valikosta (1) avautuu valittavat tekstin asettelut: tekstin koko, välistys, fontti ja sivun pohjaväri. Kirja -symboli (2) avaa valikon, josta voit valita tekstin tavutuksen sekä mahdollisuuden näyttää tekstin sanojen sanaluokat (ei tuettu kaikilla kielillä). Lukija -kuvakkeesta (3) voi säätää lukunopeuden ja lukijan äänen.
Toimintojen sisällöt ovat OneNote -muistikirjassa samanlaiset kuin Wordissa (kuvattu tarkemmin edellisessä luvussa).
Syventävä lukuohjelma muissa O365 tuotteissa
Oppimistyökalujen käyttäminen Edge-selaimessa (Microsoftin ohjesivu)
Tekstin muuttaminen puheeksi Excelissä (Microsoftin ohjesivu)
Syventävän lukuohjelman avaaminen Outlookissa (Microsoftin ohjesivu)
Syventävän lukuohjelman kumppanit – Office-tuki (Microsoft ohjesivu)
Tämä ohje tuotettu DigiCampus-hankkeen Estettömyys ja saavutettavuus -osahankkeessa. DigiCampus-hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö, ja osahanketta toteuttavat Hämeen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu.
