• Hyppää ensisijaiseen valikkoon
  • Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää alatunnisteeseen
HAMK - Häme University of Applied Sciences

Digipedaohjeet

  • English
MENUMENU
  • Etusivu
  • Suunnittelu
  • Opetus ja ohjaus
  • Materiaalin tuotanto
  • Materiaalin jakaminen

Tiedon luokittelu


Kuuntele

Tiedon luokittelu

bannerikuva_tietosuoja

Sisältö


    Kuuntele

    Minne voin tallentaa tietoa?

    Tiedot tallennetaan niihin tietojärjestelmiin, jotka on kyseisen tiedon tallennuspaikoiksi määritelty. Tietoja käsitellään paperilla vain silloin, kun se on välttämätöntä.

    Tiedonluokittelutaulukko (pdf-tiedosto) kuvaa, miten HAMKissa tietoja luokitellaan ja käsitellään.

    Luokittelu

    Tiedot luokitellaan, jotta niitä voi käsitellä asianmukaisella tavalla. Erilaista tietoa pitää käsitellä eri tavoin. HAMKissa käytetään seuraavaa luokittelua:

    • Julkinen tieto
      • Tiedon katseluun ei ole rajoituksia
      • Esimerkiksi julkaisut, julkiset asiakirjat ja julkiset www-sivustot
    • Sisäinen tai rajoitettuun käyttöön tarkoitettu tieto
      • Tietoa voi katsella HAMKin henkilökunta ja opiskelijat
      • Esimerkiksi sisäiset tiedotteet, sisäiseen käyttöön tuotettu ja hankittu opetusmateriaali, ohjeet, muistiot ja organisaatiolle lisensoidut aineistot.
    • Luottamuksellinen tieto
      • Tietoja voivat katsella ja käsitellä jokainen asianomaisen ryhmän jäsen (myös opiskelija esim. tutkimusprojekteissa)
      • Esimerkiksi keskeneräiset opintosuoritukset ja henkilötunnus
    • Salassapidettävä tieto
      • Tietoa voivat katsella ja käsitellä vain erikseen valtuutetut henkilöt
      • Esimerkiksi arkaluontoiset henkilötiedot (mm. terveydentilaan liittyvät tiedot), tietyt turvallisuusjärjestelyiden tiedot, sopimuksilla salattu aineisto. Opiskelijan henkilökohtaisten ominaisuuksien sanalliset arviot. Opiskelijan ja hakijan koesuoritus (arvosana ja pisteet ovat kuitenkin julkisia tietoja), turvakieltomerkityt yhteystiedot

    HAMKia koskee julkisuuslaki, jonka 24 §:ssä luetellaan 32 erilaista syytä määritellä asiakirja salaiseksi. Näitä ovat esimerkiksi tietyt tutkimukseen, henkilöihin, terveystietoihin, työsuhteisiin, henkilöstöhallintoon, talouteen, turvallisuuteen, pääsykokeisiin sekä laki-, oikeus- ja rikosasioihin liittyvät tiedot.

    Salaisena tai luottamuksellisena tulee kuitenkin käsitellä ehdottomasti vain ne asiakirjat tai niiden osat, joissa käsittelyvaatimukselle on erityiset perusteet. Vaarana on yliluokittelu, jolloin käsittelyprosessit monimutkaistuvat ja kustannukset nousevat turhaan. Toisaalta aliluokittelu voi vaarantaa sekä HAMKin toiminnan, tietoturvan tai järjestelmissämme olevien henkilöiden tiedot. Oikein tehty luokittelu tuo hallittavuutta ja tieto myös löytyy helpommin ja on paremmin jaettavissa. Oikealla luokittelulla turvataan henkilökunnan ja opiskelijoiden tietosuoja ja tarvittavin osin HAMKin toiminnan luottamuksellisuus ja lainmukaisuus.

    Yhteistyösopimuksissa ja yritysyhteistyössä on syytä käydä läpi menettelyt, joilla luottamuksellista ja salassapidettävää tietoa käsitellään.

    Päivitetty 2 kuukautta sitten
    Kategoriat: Tietosuoja
    Avainsanat: julkinen, julkisuusasteet, julkisuuslaki, luottamuksellinen, luottamuksellinen tieto, rajoitettu käyttö, salassapidettävä, salassapidettävä tieto, sisäinen tieto, tiedon kerääminen, tiedonkeruu, tiedostojenkäsittely, tiedostot, tietosuoja
    Oliko artikkeli hyödyllinen?

    Katso myös

    • Mitä ovat henkilötiedot ja erityiset (arkaluonteiset) henkilötiedot?
    • Miten käytän tekoälyä tekijänoikeuksia kunnioittaen?
    • Webropol -palvelut
    • Opinnäytetyöhön liittyviä esimerkkejä
    • Tietosuoja – Rekisteröidyn informointi (tietosuojailmoitus)

    Footer

    Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK
    PL 230 13101 Hämeenlinna
    03 6461
    HAMK@HAMK.FI

    Tietosuoja
    Evästeet
    Alasottoilmoitus
    Saavutettavuusseloste
    Sivustokartta

    cc-lisenssi

    Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

    Sivustollamme hyödynnetään evästeitä, jotta voimme seurata sivuston käyttöä ja kehittää palveluamme. Jatkamalla sivuston käyttöä ilman asetusten muuttamista hyväksyt evästeiden käytön.HyväksyKieltäydyLISÄTIETOJA