Tekoälyn käyttäjän muistilista opiskelijoille
Sisältö
Pohdi ensin: Mitä olet oppimassa?
Opiskelu korkeakoulussa edellyttää kriittistä ajattelua ja tiedon prosessointia. Kopioimalla et opi tärkeitä työelämätaitoja. Tiedät varmasti myös, että plagiointi on väärin ja este oppimiselle. Kopioimalla suoritettu tutkinto ei ole arvokas.
Suositus: Kokeile rauhassa
Korkeakouluopintojen avulla osaat etsiä tietoja ja suhtautua niihin analyyttisesti. Näitä taitoja opit parhaiten harjoittelemalla. Voit siis testata myös tekoälyn mahdollisuuksia, kun haet tietoa, pohdit oman työn aihetta, ja pohdit tekstin muotoilua. Tekoäly voi auttaa kirjoittamista tarjoamalla uusia ideoita ja kirjoitustyylejä.
Varoitus: Oletko varma, että huijausta ei voida jäljittää?
Tiedät kyllä, että Wikipediasta suoraan kopioitu teksti löytyy helposti vertailujen avulla. Myös tekoälyltä voidaan jälkikäteen saada sen antamat vastaukset. Tekoälyä voi myös käyttää tekstissä kirjoitusasun muokkaamiseen, jolloin kopioitu teksti on jäljitettävissä. Tekoälyn rakentaman tekstin löytämiseen on jo kehitetty useita algoritmeja.
Ajattele kriittisesti: Onko löytämäsi tieto luotettavaa?
Suhtaudut luultavasti varauksella tietoihin, jotka löytyvät verkon keskustelualustoilta ja Wikipediasta. Myös niitä on käytetty tekoälyn kielimallin koulutuksessa. Tekoälyn kehittämisessä käytetyt aineistot myös vanhenevat vähitellen. Tekoäly ei ymmärrä kirjoittamaansa tekstiä, joten sen kirjoittamia lähteitä ei välttämättä ole olemassa. Muista, että olet aina itse vastuussa kirjoittamasi tekstin luotettavuudesta ja soveliaisuudesta.
Suositus: Tekoälyä voi käyttää ”tukiälynä”
Tekoäly voi toimia tukena työskentelyssä. Se voi luoda yleiskatsauksen aiheeseen ja helpottaa keskeisen sisällön hahmottamista. Sen avulla voit saada kirjoittamasi tekstin helppolukuisemmaksi. Tekoälyn tuottamaa tekstiä voi käyttää hyväksi myös tilanteissa, joissa alkuun pääsy on vaikeaa. Tekstibotti voi antaa myös toisen näkökulman, jolloin se auttaa vertaispalautteen tavoin aiheen tarkastelussa.
Varoitus: Muista tietosuoja
Et varmastikaan tallenna salassa pidettäviä tietoja minne tahansa. Älä siis myöskään syötä niitä tekoälyohjelmaan, koska et voi tietää, mihin ne päätyvät.
Ohje: Muista viitata
Kun käytät kirjoittamisessa lähteitä, niihin viitataan aina ohjeiden mukaisesti. Mikäli haluat käyttää tekoälyn mielipidettä aiheesta, kerro se tekstissä ja lähdeviitemerkinnöillä. Muista tuoda selkeästi esille, milloin ja miltä ohjelmalta olet hakenut tekstituotoksen.
Lähteenä tekoäly
Tekstiviite
Kysyttäessä, kuinka yleistä puna-vihersokeus on, CHAT-GPT vastaa, että ”arviolta noin 8% miehistä ja alle 1% naisista kärsii jossain määrin puna-vihersokeudesta. On tärkeää huomata, että puna-vihersokeus voi vaihdella vakavuudeltaan lievästä vaikeaan, ja joillain ihmisillä se voi olla niin lievää, ettei he edes tiedä siitä, kun taas toiset voivat kokea suurempia vaikeuksia värien erottelussa.” (Open AI, 2023)
Lähdeluettelomerkintä
OpenAI. (2023). ChatGPT (3.5.2023 versio) [Laaja kielimallil]. Haettu1.9.2023 osoitteesta https://chat.openai.com/
Huomaa tekstiviitteen esimerkistä: Tekoäly ei kerro lähteitä ja tekee kirjoitusvirheitä. Tiedon luotettavuus on kyseenalaista. Hae tieto tutkitusta lähteestä.
Kuvan lähteenä tekoäly
Tekstiviite
Tekstissä kuvaan viitatessa kerrotaan tarkasti, millä ohjelmalla ja milloin kuva on generoitu. Kuvatekstistä täytyy käydä ilmi, että kuva on tekoälyn tekemä. Esimerkiksi:
Kuva 1. Tekoälyn generoima kuva x:stä.
Kuvan alla kerrotaan sanoilla Lisätietoja, millä kehotteella kuva on luotu. Esim.
Lisätietoja: Kuvan generoi ohjelma Adobe Firefly pvm kehotteella x
Lähdeluettelomerkintä
Tekoälyn kehittäjä (vuosi). Käytetty tekoäly (ja sen versio jos tiedossa). Tekoälylle annettu kehote [kuva]. Hakupäivämäärä verkko-osoite
Adobe (2023) Adobe Firefly. Kehote [kuva]. Haettu 7.12.2023 osoitteesta www.esimerkkiosoite.fi
Huom. Jos päädyt käyttämään työssäsi tekoälyn generoimaa kuvaa, muista kertoa tarkasti tekstissä perustelut tekoälyn käyttämiselle ja kehotteen muotoilun valitsemiselle. Varmista ohjaajaltasi, että tekoälyn generoima kuva on sallittu osaksi opinnäytetyötäsi. Tutustu myös käyttämäsi palvelun käyttöehtoihin, äläkä koskaan käytä kehotteessa mitään luottamuksellista tietoa.
Jos käytät jossain julkaisussa jo julkaistua tekoälykuvaa, viittaa lähteeseen normaalisti. Kerro Lisätietoja-kohdassa, että kuva on tekoälyn generoima ja tuo esille kehotteet, jos ne ovat tiedossa.
Ohjeessa on hyödynnetty luvallisesti Itä-Suomen yliopiston Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunnan ohjeistusta tekoälyn käyttämisestä opetuksessa ja tutkimuksessa.
https://kamu.uef.fi/tietopankki/opiskelijan-oikeudet-ja-velvollisuudet/tekoalyn-kayttaminen-opetuksessa-ja-tutkimuksessa/ (avautuu uuteen selain ikkunaan)
https://www.uef.fi/fi/artikkeli/ita-suomen-yliopisto-kannustaa-opettajiaan-tekoalysovellusten-kayttoon (avautuu uuteen selain ikkunaan)
Katja Ruunaniemi & Lea Mustonen, 19.9.2023